vilken penga-personlighet är du?

en intressant bok som jag läste häromsistens:
Ta makten över dina pengar.
Nina Jansdotter, som författaren heter, tar upp olika "pengapersonligheter". Hon utgår från de klassiska "Spara" och "Slösa", fast med varianter.
varför tar jag upp detta då, undrar ni kanske stilla.
det är för att jag har en faiblesse för listor och att spalta upp saker. 
mvh T.
Spara: är du en spara så är du ekonomisk, eller snål som man också kan kalla det, och lägger undan pengar inför framtiden. du har dock svårt att unna dig själv eller andra något, eftersom det skär i dig att slösa pengar som du tycker ska bo på banken. öva dig på att ge bort något bara för någon annans skull. unna dig själv något och lär dig att njuta av det.
Slösa: du lever här och nu, och ser hellre att du kan åka på en resa eller unna dig en klänning än att lägga undan pengarna på något så tråkigt som pensionssparande. du är även generös med att dela med dig till andra. det leder dessvärre till att du så gott som alltid har dåligt med pengar. se till att spara en liten slant i alla fall varje månad. det kapitalet som du sparar ihop till kan du ju slösa bort senare i livet, när du blir pensionär.
Investera: en variant av spara. du betraktas som ett slags idealtyp i vårt samhälle. du gillar att få ränta på ränta och har sparat ihop ett kapital som du sätter in där du är hyfsat säker på att du ska få igen flera gånger pengarna. detta beteende utarmar dessvärre din livsglädje, eftersom du inte har vett att uppskatta de små glädjeämnen i livet som inte är ekonomiskt lönsamma. skaffa dig en hobby som inte nödvändigtvis behöver generera pengar. Om du är miljonär: satsa pengarna på kultur utan minsta hänsyn till om det kommer att löna sig ekonomiskt. för det kommer att löna sig på andra, icke mätbara sätt.
Ta för sig: du är bra på att se ditt eget värde, och har inga problem med att löneförhandla. risken finns att du går över lik för att få som du vill, utan att bry dig om att andra blir lidande. du kanske ska bli lite mer ödmjuk inför andras behov. Motsatsen till "Ge bort", se nedan.
Ge bort: Du ger bort dina pengar till barn, barnbarn och andra nära och kära. du har väldigt svårt att be om hjälp. se till att det inte äter upp dig bara. du är lite av en martyr, så det finns risk för att du blir bitter av att du inte får tillbaks så mycket som du ger. lär dig att löneförhandla.
Spela: en variant av slösa. du är en entreprenörspersonlighet, som drömmer om att göra det där stora klippet.
du kanske ska ta och varva ner och ta det lite lugnt. spara en liten slant varje månad, så har du till slut lika mycket pengar som du har gjort av med på dina klipp som inte gick i lås.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0