tecknarskolan lektion 2: inspiration

det där med inspiration är lite knepigt.
du vill inspireras, men du vill inte kopiera.
i dagens lektion tar vi upp att titta på hur andra gör.
.
1. lär av "de gamla mästarna".
det kanske känns mossigt att titta i gamla konstböcker, men plötsligt hittar du en bild på en gammal vas eller en afrikansk mask som du bara älskar. eller blir tokinspirerad av av Hieronymus Bosch. 
.
.
2. lär dig av barnen.
det här är superviktigt. barn ritar av sig själva utan att ha några begränsningar. titta på hur de gör, och försök hitta tillbaka till det spontana uttrycket som barn ägnar sig åt när de ritar. om de ska rita en häst, så ritar de förmodligen inte precis hur hovarna ser ut, eller hur halslinjen ser ut. de ritar känslan av en häst. det räcker för att det ska vara en häst. barn tenderar även att förstora det som är känslomässigt viktigt i en bild. tänk på det. förstora det som är viktigt.
om du har möjlighet uppmuntrar jag dig verkligen att gå på museum tillsammans med ett barn. lyssna på vad barnet har att säga om konstverken. lyssna och lär.
.
3. rita av.
till en början kan det vara kul att rita av det någon annan har ritat. poängen med den här övningen är att du får idéer till andra form- och linjespråk, och får en massa infallsvinklar som du kan ta till dig när du ritar ditt eget sen. 
någon kanske till exempel använder sig av en speciell typ av skraffering eller ritar väldigt tjocka fräcka linjer. någon annan kanske ritar underbara figurer som du bara inte kan få nog av. rita av dem för att känna in hur man ritar just den personens figurer. 
OBS! nu är det ju inte meningen att du ska kopiera i all evighet, utan bara till en början, tills du hittar det som du kan inspireras av hos just den speciella tecknaren. sen är det dags att gå vidare. ta med dig linjerna till ditt eget tecknande. 
.
4. gå ut i naturen.
jag kan inte nog understryka vikten av detta. titta nära på hur naturen gör när den skapar sina kreationer. inspireras av formerna och färgerna. låna böcker om regnskogen och livet i havet. inspirationen finns lite var som helst. se till att inte missa nåt. 
lycka till!
mvh T.
.
.
tidigare lektioner:
lektion 1: komma igång

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0