pyssel: bind en bok del 2

Hej igen alla.
Förra gången lärde vi oss att binda inlagan till en bok. Idag ska vi lära oss hur man binder ihop hela projektet till en snygg bok.
du behöver:
linjal
sax eller skärkniv
ev. skärunderlag
penna
lim
ev. ett band till bokmärke
ev. resårband
Gör så här:
1. börja med att mäta hur a) bred b) lång och c) djup inlagan är.
skär i tjockare papp ut en pärm med måtten på framsidan + ryggen + baksidan i ett enda stycke.
ta ett mjukt underlag, lägg en linjal där ryggen ska vara, och tryck linjalen mot pappen, så kan du lättare vika pärmen. vik efter ryggens kant.
sådärja.
nu är det dags att sätta i bokmärke, om man vill ha det i sin bok. man kan ta vilket band som helst. köp färdigt eller fläta ett. varför inte göra ett eget i kumihimo-teknik?
limma fast bandet i ryggen, med en liten förstärkning. det ser inte så snyggt ut nu, men det kommer lyckligtvis inte att synas sen. själv använder jag trälim som jag spätt ut med en gnutta vatten, men vilket lim som helst går bra.
nu är det dags att limma fast inlagan. stryk på lim på pärmens ena insida och måtta in så den första sidan av inlagan limmas ihop med den. börja utifrån och stryk dig in med fingrarna eller med en linjal för att undvika bubblor.
nu ser den ut så här, och man kan mycket väl sluta här om man vill. stadgan är dock sisådär, så jag beslöt mig för att gå hela vägen med en läderinbunden variant. skinnet kommer från en gammal jacka som jag hittat på loppis.
måtta ut lädret (eller vad du nu väljer att ha som omslag) och klipp ev. en bit av ett resårband, om du vill ha ett sådant för att kunna sluta till boken. se till att det finns en mån om ca 4-5 cm utöver själva boken, så du kan vika in den snyggt sen.
stryk lim på pärmen och limma fast skinnet.
stansa ut två hål på baksidan, om du vill ha ett resårband. hålet ska gå igenom skinnet och pärmen. OBS! de ska vara så långt ut att det går att gömma hålen på insidan med fliken som du viker in sen. kolla detta innan du stansar.
sätt i resårbandet...
och peta ut det på insidan. en liten snutt måste kunna sticka ut, så det inte finns någon risk för att det går upp.
skär nu bort hörnen, samt skär rent precis vid ryggen.
limma och vik in flikarna.
färdigt!
Lycka till!
mvh Skelettmuffins

Kommentarer
Postat av: Tyg och otyg

Tack för beskrivningen! Det där är nåt som jag verkligen skulle vilja testa, men som jag skjuter på eftersom jag misstänker att det vore tidsödande... :)

2011-08-28 @ 18:13:34
URL: http://tygochotyg.blogspot.com
Postat av: T.

det trodde jag med, men det är verkligen bara hur kul som helst. man kan ju göra det i etapper. om man vill kan man ju även ta en gammal fin pärm som man har redan, och klistra in inlagan i. själv tog jag en gammal moleskine-anteckningsbok och skar ur den gamla inlagan och satte i en ny. funkar hur bra som helst.

2011-08-28 @ 21:25:08
URL: http://skelettmuffins.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0