första veckan som vegan

Att bli vegan var ju inte så svårt.
.
för en vecka sedan bestämde jag mig för att bli vegan av olika anledningar.
och nu har det alltså gått en vecka. jag tänkte dela med mig av lite funderingar och känslor jag har haft.
för det första: jag satte ju ett tidsmål på 30 dagar, för att kunna ha en återvändo och liksom fega ur om jag skulle känna att det blev "för jobbigt". av någon anledning har jag trott att det skulle vara jobbigt, och svårt att hitta något kul att äta. *fördomsfull* det är det inte visar det sig. jag har länge sett veganer som riktiga hardcore-människor, som "försakar" en massa för djurens rätt osv. alla veganer är värda en eloge, och därför tillåter jag mig att klappa mig på ryggen en smula. men inte en eloge för att det är så jävla jobbigt att vara vegan eller nåt, utan en eloge för att om man väljer att vara vegan kommer ens val att resultera i så mycket bra på alla plan. därför. plus att det lämnas utrymme för en massa god mat som man inte har smakat förut.
.
eftersom det är rätt nytt med vegankost för mig, är det fortfarande lite nyhetens behag, och jag passar på och unnar mig lite extra lyx eftersom "stackars jag inte får äta ost". men det jag har upptäckt hittills är samma som jag upptäckte när jag bestämde mig för att bli vegetarian: gud vad mycket god mat det finns! man drivs till att hitta på nya rätter. och eftersom jag vill ha något krämigt på mackan (smörkonsistens) kommer det att bli mycket röror. än så länge har jag kört lite baba ganoush och guacamole på mackan i stället för smör och ost. men jag kan säga att jag är en sucker för smör och ost på cream crackers, så det föll jag nästan dit på. men jag höll mig och kommer med tiden att känna mig rätt äcklad av smör, det är jag hyfsat säker på.
.
idag har jag lagat veganpannkakor för första gången. jag kryddade upp dem med lite pepparkakskryddor (ingefära, kanel och nejlika) och avnjöt dem med sirap.
.
det kommer att bli mycket mindre halvfabrikat, och fler egna olika biffar. en dag hittade jag på några nötbiffar som blev torra men goda. jag kommer att bli en jävel på matlagning helt enkelt, den saken är säker. *nöden är uppfinningarnas moder osv*
.
kroppen har kört nån slags egen utrensningsprocedur, så jag kutat fram och tillbaka på toa hela veckan. men det börjar stabilisera sig.
.
jag stör mig fortfarande på att jag ser på saken som att jag "försakar livets goda" när jag skippar ost. det kommer att bli svårt att vänja sig av med lasagne. och pizza med ost. och pannkakor med smält ost. och varma mackor. jag återkommer när jag har löst detta problem.
.
emil bakade bröd idag, så då kände jag också ett sting efter smör. alltså. nybakat bröd med smör som smälter in i brödet, det går faktiskt inte att ersätta riktigt. men det är även gott med avocado på nybakt bröd.
.
en till fördel: jag börjar bli lite påläst. man kollar lite forum, och slipper uppfinna hjulet igen. så många veganer som vill dela med sig, tack för det alla snälla själar där ute på nätet/internet. det finns massor av spännande vegansidor med recept, så hungrig lär jag inte vara, och inte uttråkad heller för den delen.
.
jag kan ju liksom äta chips fortfarande (vissa sorter) så det lär ju gå som smort.
.
en till sak som jag upptäckt under veckan, är att jag har stabiliserat någon slags hormonbalans eller nåt, för jag blir inte så hungrig hela tiden. jag har ätit sjukt nyttigt den här veckan (bättre än någonsin) och trodde i min enfald att jag skulle gå och vara hungrig, men icke sa nicke. tvärtom känner jag mig inte så sugen hela tiden, som jag har varit fram tills nu. BRA.
.
det bästa till sist: jag har fått jättemycket feedback och stöttning från vänner, både veganer, vegerarianer och köttätare. TACK! det är jätteviktigt att man får stöd när man ska fatta ett beslut.
.
jag vet att jag kommer att fortsätta längre än de här 30 dagarna som jag har sagt, det känns redan mycket spännande att börja ett nytt liv som vegan. nu är det julen som står för dörren, och det är ju väldigt spännande att hitta på ett helt veganskt julbord.
.
ja det var lite om första veckan. nästa vecka kanske jag till och med berättar hur det gick med julbordet. :)
mvh Skelettmuffins

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0