om konsten att bli vegan

Att vara vegetarian är ju väldigt lätt.
Ni som följer bloggen vet kanske att jag är vegetarian sedan många år, men hur är det egentligen att vara helt vegan? För att ta reda på det har jag tänkt köra ett experiment. Det är väldigt lätt och inga konstigheter: Under 30 dagar kommer jag att äta mat som inte innehåller några animaliska produkter. Simple as that.
Jag kör i 30 dagar av lite olika anledningar. Jag tror att det är en bra tidsrymd för att hinna vänja sig vid den nya situationen, rensa ut allt gammalt, och förhoppningsvis få in en och annan ny rutin.
.
För tillfället är jag på dag 3, och det har gått bra hittills.
Men jag tänker inte lämna er utanför, utan dela med mig av de reflektioner som jag kommer att möta under de första trettio dagarna som vegan. Kanske du är vegan och vill dela med dig av tips? Det är mycket välkommet.
.
Vilka reflektioner kan man ha efter bara tre dagar?
Än så länge har tankarna vandrat mycket kring vad jag INTE kommer att äta, och vad jag måste avstå från om jag ska bli vegan på heltid. Det jag tror kommer bli svårast är ost i alla former. Ost är ju så jävla gott. En pizza utan ost känns otänkbart i dagsläget. Men jag vet ju att det handlar om en vanesak; det var likadant när jag betsämde mig för att bli vegetarian. Aldrig att jag skulle klara mig utan bacon! Men nu när man tittar tillbaka, känns det bara otroligt puckat tänkt, och jag skulle idag inte finna någon njutning i att stoppa ruttnande likdelar i munnen. Jag tror att samma sak gäller om man har "konverterat" till veganism, och att man känner äckel inför tanken att äta något som kommer från ett djur. Min förhoppning är att jag ska upptäcka det inom 30 dagar, så att jag fortsätter efter det.
Jag har medvetet valt att lägga trettiodagarsperioden runt jul, så det blir lite mer av en utmaning. Många gånger har jag fått frågan: "Men man kan väl inte vara vegetarian på JULAFTON?!" Det visar sig att man kan det, och att det är lätt. Så det måste gå att vara vegan på julafton också. Utan Aladdin-ask dock, men med något annat i stället. Jag köper nog en åt familjen dock, och hittar någon god, mjölkfri choklad åt mig.
Än så länge känner jag mig ju väldigt nyttig. Jag har ätit mycket nötter, och det kommer jag att fortsätta med. Fruktsallad lär ju bli en fortsatt favorit, som det alltid har varit.
.
Varför vill jag bli vegan?
.
Etiska skäl:
Det finns en föreställning om att man måste vara djurrättsaktivist för att bli vegan. Djurrätt är en mycket viktig fråga för mig, men jag gör själv ingenting aktivt och kan därför inte kalla mig djurrättsaktivist. Att välja vegankost är ett sätt att aktivt välja bort dålig djurhållning och snuskig djurindustri, så det är ett litet steg på vägen i alla fall. Men jag kommer förmodligen att göra mer.
Hälsoskäl:
Jag är övertygad om att den bästa kosten för kroppen är vegankost. Jag förväntar mig att håva in lite olika hälsofördelar här; dels vill jag bli piggare och alertare, och dels vill jag bli sundare och smalare runt midjan:)
När jag blev vegetarian kände jag mig nödgad att läsa på en hel del för att kunna försvara mig mot folk som frågar hela tiden om man får i sig alla näringsämnen. Ofta är det visserligen människor som går till MacDonalds som frågar sådana saker, så man känner sig ju inte direkt hotad av näringsbrist av den anledningen, men det kan vara skönt att ha motargument ändå. Jag vet inte, men jag tänker mig att man som vegan måste vara ännu mer påläst. Det här är bra på det sättet att man lär sig väldigt mycket om vad som är nyttigt för en, och kanske handlar man mindre mat som innehåller tillsatser. Om man blir vegan av hälsoskäl, kommer man som en förlängning också att tänka på andra saker som inte är så hälsosamma för kroppen, och utesluta dessa substanser. En vegan som röker? Jag tror inte det.
Miljöskäl:
Mitt kanske viktigaste skäl förutom djurrättsskälet. En värld utan skitiga djurindustrier skulle leda till MYCKET stora miljöfördelar. Tänk bara på det. Det krävs så enorma miljöresurser för att föda upp en ko. Bara vattnet för att bevattna grödorna som kon ska äta (som vi kan äta istället). Miljöbiten är så stor så att jag får ta upp det i ett separat inlägg.
Ekonomiska skäl:
Jag tänker mig att det blir en hel del mindre halvfabrikat, och därmed mycket hemlagat. Bra för plånboken. Som det är nu (eller fram till för tre dagar sedan för mig) har vi varit väldigt lata i familjen och från gång till annan livnärt oss på de köttliknande halvfabrikat som butikerna erbjuder för vegetarianer. Det är ju sådär. Jag tänker att man som vegan inte äter så mycket halvfabrikat. De korvar och quorngrejer som vi äter nu går ju bort, med tanke på att de är ovo-laktovegatariska. Så kanske blir det billigare att vara vegan. Då kan man ju unna sig ekologisk och fairtrademärkt veganchoklad i stället. :)
Det var lite funderingar. Nu återstår att hitta ett ost-substitut som jag kan ha på pizzan.
.
mvh Skelettmuffins

Kommentarer
Postat av: Tinen

Vad du väljer för kost kvittar(fel ord) bara du mår bra, dessutom får vi andre en inblick om hur det är.

Men framför allt att man skippar halvfabrikat, eller produkter som är så lite som möjligt behandlade i flera led. Där vinner man en hel del näringsmässigt sett.

Lycka till det här fixar du.

ps e du rökfi nu....?

2011-12-17 @ 19:13:07
Postat av: T.

tinen: håller fullständigt med dig, så lite halvfabrikat som möjligt. hellre då till och med rent kött från djur som man vet något om. processad mat är det inte mycket vare sig näring eller smak i, därav alla tillsatser som de dessutom måste böka in i maten för att få den att smaka nånting över huvud taget.

ps/ jag är rökfri :) Tyckte det var alldeles för ologiskt att lusläsa innehållsförteckningar, och sen inhalera cancerframkallande gift på det. tro det eller ej, men det är ett avslutat kapitel för mig.

men vin dricker jag fortfarande, så det så :)

2011-12-18 @ 14:09:16
URL: http://skelettmuffins.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0