JULKALENDERN LUCKA 24


TILL ER ALLA ÖNSKAR JAG EN RIKTIGT GOD JUL!
Klicka här för att öppna din julklapp.
Mvh Skelettmuffins

JULKALENDERN LUCKA 22

klicka här för att öppna dagens lucka!
mvh Skelettmuffins

JULKALENDERN LUCKA 21

Här kommer dagens lucka.
Klicka här för att öppna!
mvh Skelettmuffins

JULKALENDERN LUCKA 20

klicka här för att öppna dagens lucka!
mvh Skelettmuffins

JULKALENDERN LUCKA 19

klicka här för att öppna dagens lucka!
mvh Skelettmuffins

första veckan som vegan

Att bli vegan var ju inte så svårt.
.
för en vecka sedan bestämde jag mig för att bli vegan av olika anledningar.
och nu har det alltså gått en vecka. jag tänkte dela med mig av lite funderingar och känslor jag har haft.
för det första: jag satte ju ett tidsmål på 30 dagar, för att kunna ha en återvändo och liksom fega ur om jag skulle känna att det blev "för jobbigt". av någon anledning har jag trott att det skulle vara jobbigt, och svårt att hitta något kul att äta. *fördomsfull* det är det inte visar det sig. jag har länge sett veganer som riktiga hardcore-människor, som "försakar" en massa för djurens rätt osv. alla veganer är värda en eloge, och därför tillåter jag mig att klappa mig på ryggen en smula. men inte en eloge för att det är så jävla jobbigt att vara vegan eller nåt, utan en eloge för att om man väljer att vara vegan kommer ens val att resultera i så mycket bra på alla plan. därför. plus att det lämnas utrymme för en massa god mat som man inte har smakat förut.
.
eftersom det är rätt nytt med vegankost för mig, är det fortfarande lite nyhetens behag, och jag passar på och unnar mig lite extra lyx eftersom "stackars jag inte får äta ost". men det jag har upptäckt hittills är samma som jag upptäckte när jag bestämde mig för att bli vegetarian: gud vad mycket god mat det finns! man drivs till att hitta på nya rätter. och eftersom jag vill ha något krämigt på mackan (smörkonsistens) kommer det att bli mycket röror. än så länge har jag kört lite baba ganoush och guacamole på mackan i stället för smör och ost. men jag kan säga att jag är en sucker för smör och ost på cream crackers, så det föll jag nästan dit på. men jag höll mig och kommer med tiden att känna mig rätt äcklad av smör, det är jag hyfsat säker på.
.
idag har jag lagat veganpannkakor för första gången. jag kryddade upp dem med lite pepparkakskryddor (ingefära, kanel och nejlika) och avnjöt dem med sirap.
.
det kommer att bli mycket mindre halvfabrikat, och fler egna olika biffar. en dag hittade jag på några nötbiffar som blev torra men goda. jag kommer att bli en jävel på matlagning helt enkelt, den saken är säker. *nöden är uppfinningarnas moder osv*
.
kroppen har kört nån slags egen utrensningsprocedur, så jag kutat fram och tillbaka på toa hela veckan. men det börjar stabilisera sig.
.
jag stör mig fortfarande på att jag ser på saken som att jag "försakar livets goda" när jag skippar ost. det kommer att bli svårt att vänja sig av med lasagne. och pizza med ost. och pannkakor med smält ost. och varma mackor. jag återkommer när jag har löst detta problem.
.
emil bakade bröd idag, så då kände jag också ett sting efter smör. alltså. nybakat bröd med smör som smälter in i brödet, det går faktiskt inte att ersätta riktigt. men det är även gott med avocado på nybakt bröd.
.
en till fördel: jag börjar bli lite påläst. man kollar lite forum, och slipper uppfinna hjulet igen. så många veganer som vill dela med sig, tack för det alla snälla själar där ute på nätet/internet. det finns massor av spännande vegansidor med recept, så hungrig lär jag inte vara, och inte uttråkad heller för den delen.
.
jag kan ju liksom äta chips fortfarande (vissa sorter) så det lär ju gå som smort.
.
en till sak som jag upptäckt under veckan, är att jag har stabiliserat någon slags hormonbalans eller nåt, för jag blir inte så hungrig hela tiden. jag har ätit sjukt nyttigt den här veckan (bättre än någonsin) och trodde i min enfald att jag skulle gå och vara hungrig, men icke sa nicke. tvärtom känner jag mig inte så sugen hela tiden, som jag har varit fram tills nu. BRA.
.
det bästa till sist: jag har fått jättemycket feedback och stöttning från vänner, både veganer, vegerarianer och köttätare. TACK! det är jätteviktigt att man får stöd när man ska fatta ett beslut.
.
jag vet att jag kommer att fortsätta längre än de här 30 dagarna som jag har sagt, det känns redan mycket spännande att börja ett nytt liv som vegan. nu är det julen som står för dörren, och det är ju väldigt spännande att hitta på ett helt veganskt julbord.
.
ja det var lite om första veckan. nästa vecka kanske jag till och med berättar hur det gick med julbordet. :)
mvh Skelettmuffins

JULKALENDERN LUCKA 18

klicka här för att öppna dagens lucka!
mvh Skelettmuffins

JULKALENDERN LUCKA 17

klicka här för att öppna dagens lucka!
mvh Skelettmuffins

JULKALENDERN LUCKA 16

klicka här för att öppna dagens lucka!
mvh Skelettmuffins

JULKALENDERN LUCKA 15

klicka här för att öppna dagens lucka!
mvh Skelettmuffins

om konsten att bli vegan

Att vara vegetarian är ju väldigt lätt.
Ni som följer bloggen vet kanske att jag är vegetarian sedan många år, men hur är det egentligen att vara helt vegan? För att ta reda på det har jag tänkt köra ett experiment. Det är väldigt lätt och inga konstigheter: Under 30 dagar kommer jag att äta mat som inte innehåller några animaliska produkter. Simple as that.
Jag kör i 30 dagar av lite olika anledningar. Jag tror att det är en bra tidsrymd för att hinna vänja sig vid den nya situationen, rensa ut allt gammalt, och förhoppningsvis få in en och annan ny rutin.
.
För tillfället är jag på dag 3, och det har gått bra hittills.
Men jag tänker inte lämna er utanför, utan dela med mig av de reflektioner som jag kommer att möta under de första trettio dagarna som vegan. Kanske du är vegan och vill dela med dig av tips? Det är mycket välkommet.
.
Vilka reflektioner kan man ha efter bara tre dagar?
Än så länge har tankarna vandrat mycket kring vad jag INTE kommer att äta, och vad jag måste avstå från om jag ska bli vegan på heltid. Det jag tror kommer bli svårast är ost i alla former. Ost är ju så jävla gott. En pizza utan ost känns otänkbart i dagsläget. Men jag vet ju att det handlar om en vanesak; det var likadant när jag betsämde mig för att bli vegetarian. Aldrig att jag skulle klara mig utan bacon! Men nu när man tittar tillbaka, känns det bara otroligt puckat tänkt, och jag skulle idag inte finna någon njutning i att stoppa ruttnande likdelar i munnen. Jag tror att samma sak gäller om man har "konverterat" till veganism, och att man känner äckel inför tanken att äta något som kommer från ett djur. Min förhoppning är att jag ska upptäcka det inom 30 dagar, så att jag fortsätter efter det.
Jag har medvetet valt att lägga trettiodagarsperioden runt jul, så det blir lite mer av en utmaning. Många gånger har jag fått frågan: "Men man kan väl inte vara vegetarian på JULAFTON?!" Det visar sig att man kan det, och att det är lätt. Så det måste gå att vara vegan på julafton också. Utan Aladdin-ask dock, men med något annat i stället. Jag köper nog en åt familjen dock, och hittar någon god, mjölkfri choklad åt mig.
Än så länge känner jag mig ju väldigt nyttig. Jag har ätit mycket nötter, och det kommer jag att fortsätta med. Fruktsallad lär ju bli en fortsatt favorit, som det alltid har varit.
.
Varför vill jag bli vegan?
.
Etiska skäl:
Det finns en föreställning om att man måste vara djurrättsaktivist för att bli vegan. Djurrätt är en mycket viktig fråga för mig, men jag gör själv ingenting aktivt och kan därför inte kalla mig djurrättsaktivist. Att välja vegankost är ett sätt att aktivt välja bort dålig djurhållning och snuskig djurindustri, så det är ett litet steg på vägen i alla fall. Men jag kommer förmodligen att göra mer.
Hälsoskäl:
Jag är övertygad om att den bästa kosten för kroppen är vegankost. Jag förväntar mig att håva in lite olika hälsofördelar här; dels vill jag bli piggare och alertare, och dels vill jag bli sundare och smalare runt midjan:)
När jag blev vegetarian kände jag mig nödgad att läsa på en hel del för att kunna försvara mig mot folk som frågar hela tiden om man får i sig alla näringsämnen. Ofta är det visserligen människor som går till MacDonalds som frågar sådana saker, så man känner sig ju inte direkt hotad av näringsbrist av den anledningen, men det kan vara skönt att ha motargument ändå. Jag vet inte, men jag tänker mig att man som vegan måste vara ännu mer påläst. Det här är bra på det sättet att man lär sig väldigt mycket om vad som är nyttigt för en, och kanske handlar man mindre mat som innehåller tillsatser. Om man blir vegan av hälsoskäl, kommer man som en förlängning också att tänka på andra saker som inte är så hälsosamma för kroppen, och utesluta dessa substanser. En vegan som röker? Jag tror inte det.
Miljöskäl:
Mitt kanske viktigaste skäl förutom djurrättsskälet. En värld utan skitiga djurindustrier skulle leda till MYCKET stora miljöfördelar. Tänk bara på det. Det krävs så enorma miljöresurser för att föda upp en ko. Bara vattnet för att bevattna grödorna som kon ska äta (som vi kan äta istället). Miljöbiten är så stor så att jag får ta upp det i ett separat inlägg.
Ekonomiska skäl:
Jag tänker mig att det blir en hel del mindre halvfabrikat, och därmed mycket hemlagat. Bra för plånboken. Som det är nu (eller fram till för tre dagar sedan för mig) har vi varit väldigt lata i familjen och från gång till annan livnärt oss på de köttliknande halvfabrikat som butikerna erbjuder för vegetarianer. Det är ju sådär. Jag tänker att man som vegan inte äter så mycket halvfabrikat. De korvar och quorngrejer som vi äter nu går ju bort, med tanke på att de är ovo-laktovegatariska. Så kanske blir det billigare att vara vegan. Då kan man ju unna sig ekologisk och fairtrademärkt veganchoklad i stället. :)
Det var lite funderingar. Nu återstår att hitta ett ost-substitut som jag kan ha på pizzan.
.
mvh Skelettmuffins

JULKALENDERN LUCKA 14


klicka här för att öppna dagens lucka!
mvh Skelettmuffins

JULKALENDERN LUCKA 13

klicka här för att öppna dagens lucka!
mvh Skelettmuffins

JULKALENDERN LUCKA 12

klicka här för att öppna luckan!
mvh Skelettmuffins

JULKALENDERN LUCKA 11

klicka här för att öppna luckan!
mvh Skelettmuffins

JULKALENDERN LUCKA 10

klicka på länken för att öppna luckan!
mvh Skelettmuffins

JULKALENDERN LUCKA 9

klicka här för att öppna luckan!
mvh Skelettmuffins

JULKALENDERN LUCKA 8

klicka här för att öppna luckan!
mvh Skelettmuffins

JULKALENDERN LUCKA 7

klicka här för att öppna luckan!
mvh Skelettmuffins

JULKALENDERN LUCKA 6

klicka här för att öppna dagens lucka!
mvh Skelettmuffins

JULKALENDERN LUCKA 5

klicka här för att öppna länken!
mvh Skelettmuffins

JULKALENDERN LUCKA 4

klicka här för att öppna luckan!
mvh Skelettmuffins

JULKALENDERN LUCKA 3

klicka här för att öppna luckan!
mvh Skelettmuffins

JULKALENDERN LUCKA 2

klicka här för att öppna luckan!
mvh Skelettmuffins

JULKALENDERN LUCKA 1

klicka här för att öppna luckan!

RSS 2.0