pysseltips: rundfläta ett band

hej alla!
ett litet fredagspyssel om det kliar i fingrarna. idag ska vi lära oss hur man rundflätar ett band.
eftersom jag själv gör smycken använder jag mina band till att göra armband av, men jag kan tänka mig att användningsområdena är många! en del av er har säkert gjort såna här band i syslöjden, men då får ni en liten repetition i så fall, vilket ju aldrig skadar. projektet är perfekt för restgarner, men som alltid förespråkar jag ju även experiment med udda material (exempelvis gitarrsträngar, elkablar, remsor från gamla plastpåsar osv)
okej, då kör vi.
 
du behöver:
rund kartongbit, ca 10 cm i diameter
sax
7 snörstumpar, varav 6 lite tjockare och en tunnare (om du vill fläta med pärlor, annars 7 lika tjocka). välj själv om du vill ha samma färg eller olika färger.
ev. pärlor
 
 
trä upp pärlor på den tunna tråden.
knyt ihop trådarna
 
klipp nu 8 snitt i kartongbiten, och stansa ett hål med saxen i mitten. trä in snörena i hålet, med knuten på undersidan. trä i alla snörena. ett hack ska alltså vara tomt.
 
räkna nu två hack bort, ta snöret i det tredje hacket, och lossa det från hacket. lyft över det till det tomma hacket...
 
...såhär. tryck in i det tomma hacket. rotera. upprepa hela tiden detta: räkna två hack emellan, ta det tredje snöret och lyft över det till det tomma hacket, rotera. 
 
om du nu väljer att fläta med pärlor, trär du över en av pärlorna på översidan när du kommer till den tunna tråden, den som du har trätt upp pärlorna på. trä den nära hålet. den ska in under nästa tråd sen.
 
sen tar du den tunna tråden och lyfter över den i det vakanta hacket, som vanligt.
 
det tar en liten stund innan det blir nåt, men ha tålamod. till slut kommer det ut ett flätat band på undersidan av plattan!
 
klart!
 
jag avslutade med låsklämmor och en krok som jag böjde till av ståltråd, så blev det ett...
 
...armband.
 
lycka till!
mvh T. 

doris

 

virkat till sladdarna

ni som följer skelettmuffins vet kanske att jag är en flitig anhängare av slöjdbloggen 365 saker du kan slöjda. där ger man nu ett kul tips på hur man gör något åt de fula och tråkiga sladdarna som finns överallt i ett hem. lösningen är ju som oftast att virka lite. fint och kul blir det med virkade sladdar!
mvh T.
 

arbete på provdocka

för ett tag sedan köpte jag en provdocka på blocket.
den såg snygg ut på bilden, och måtten passade hyfsat tyckte jag. när dockan sedan anlände visade det sig att det var en GUBBE! en GUBBDOCKA! jag gör väl inga gubbkläder, tänkte jag, men beslutade mig ändå för att behålla dockan. det dumma var att jag ju fortfarande inte hade någon tant, som jag ju egentligen behöver. så nu, efter många om och men  har jag sytt en tantdocka. den har mina mått + "rörelsevidd" (jag kallar felen för det) stoppad med diverse knök som jag hade hemma. den funkar utmärkt till att nåla upp kreationerna på. en vacker dag ska drömmen om en RIKTIG tantdocka bli sann.. kanske jag beställer en nu i veckan, vi får se. nu har jag ju en, så behovet är ju inte lika påträngande just nu.
 
men det var ju inte det jag tänkte säga, utan istället visa upp min senaste kreation. så rykande färsk att den inte är färdig än. arbetet kring den är lite hemlig ännu, men ni får en tjuvtitt i alla fall, så berättar jag mer lite längre fram. spännande va!
mvh T.
 
bakstycket
 
bakstycket
 
jag virkade rundlar för att länka samman fram- och bakstycke

konceptkonstnären yevgeniya kaganovich

något jag rekommenderar är att ta en daglig morgonpromenad på nätet.
själv hittade jag denna smått otroliga konceptkonstnär idag.
yevgeniya kaganovich.
se och förundras.
mvh T. 
 

önskelista

hej och gott nytt år allesammans.
såhär i nyårstider är det ju brukligt att man hittar på lite roliga nyårslöften. för många brukar det handla om att man ska försöka förbättra sin hälsa på något sätt genom att sluta med någon last.

själv har jag sedan ett par år tillbaka infört ett system med en konstant pågående önskelista som jag tittar igenom på nyårsafton. varje år brukar jag kunna stryka några punkter samt lägga till några andra punkter.
(egentligen är det ungefär samma sak som en planering, men jag tycker att "önskelista" klingar bättre än "planering" även om det i praktiken är samma sak.)

men nu till saken. faktum är att flera saker på listan kan strykas varje år! är det inte fantastiskt? det visar sig alltså att jag får flera önskningar uppfyllda varje år. jag kan inte stryka allt på listan varje nyår; en del önskningar tar längre tid att bli sanna, men faktum är att de uppfylls och stryks från listan förr eller senare. och det är inga små skitgrejer heller, utan riktiga önskningar.
så det jag vill säga idag är att jag uppmanar er alla att påbörja er egen lista med önskningar. allt ska vara med. visa den inte nödvändigtvis för någon, men ta med den vart du är går. i plånboken eller i kalendern. du kan titta på den någon gång per år, men inte alltför ofta heller. skriv listan bara och se vad som händer. och nej, att skriva "att vinna 10 miljoner i morgon" kommer inte heller att funka. men vill du ha tio miljoner så skriv det för all del. kanske du kan stryka den punkten redan nästa år.

det var allt för idag.
mvh T
som vet att man kan få önskningar att bli sannaRSS 2.0